Förbättrad tillgänglighet på sjukhuset

På Löwenströmska sjukhuset har vi gjort en stor satsning på att förbättra tillgängligheten genom att byta ut vänt- och sittmöbler på publika ytor.

Tillgänglighetsanpassade sittmöbler på publik yta på Löwenströmska sjukhuset.

En satsning på universell utformning

Vi satsar nu på att ersätta vissa befintliga möbler med den nya Beam-soffan som är universellt utformad. Detta gör att alla besökare kan känna sig trygga och hitta en vilplats som passar deras behov och förmåga. Den är flexibel och kan anpassas med olika sitthöjder, sittbredder, armstöd, färger och funktioner som bord med inbyggd mobilladdning och eluttag. Detta gör att den passar alla besökare och åldrar.

Vad tycker hyresgästen?

– Vi är supernöjda med de nya möblerna! De kommer att underlätta för våra patienter med knä- och höftartros, som har svårt att resa sig utan armstöd eller om sitthöjden är för låg. Det är nu även lättare att ta sig fram i väntrummet, säger Josephine Kader, enhetschef för mottagningen på Capio Ortho Center.

Porträtt på Josephine Kader - enhetschef för Capio Ortho Center.

 

Väntyta utanför Capio Ortho Center.Bild: Väntrum utanför Capio Ortho Center.

Löwenströmska sjukhuset först ut att testa Beam-soffan

–  När vi fick frågan om vi ville vara bland de första att implementera Beam-soffan sa vi självklart "ja". Vi försöker hela tiden göra förbättringar för våra hyresgäster och ge de bästa möjligheterna för dem att bedriva sina verksamheter. Samtidigt vill vi förbättra sjukhusvistelsen för patienterna genom bättre tillgänglighet, säger fastighetsförvaltare på Locum.

Sittmöbler vi väntrum.Bild: De nya sittmöblerna innehåller flera funktioner eftersom det även finns möjlighet att ladda mobiltelefoner eller liknande, då varje sektion innehåller eluttag.

Tillgänglighetsexpert Anna Bergqvist – Vi har under våren samrått med tillverkaren som nu har utvecklat längre armstöd med större greppyta som tillval och det kommer finnas i sortimentet från augusti 2024, säger Anna Bergqvist, tillgänglighetsspecialist på Locum.

 

Bakgrund

Locums samverkansråd för fysisk tillgänglighet har testat nya vänt- och sittmöbler för våra publika ytor, förflyttningsytor och entréhallar. Målet har varit att hitta den bästa produkten för fysisk tillgänglighet, användbarhet, brandsäkerhet, städning och hygien. Och det landade till slut i balksoffan Beam.

---

Publicerad: 29 augusti 2024